Lentekriebels (Tommy Supertherm)

Het voorjaar is weer in aantocht.
Dat is niks nieuws, zult u als lezer zeggen, en daar heeft u dan ook gelijk in. Toch wil ik daarover iets vertellen, en als het mogelijk is op de site van Ons Gemekske. Het voorjaar,...van de ruim 100 krokus-bollen die ik geplant heb vorig jaar, zijn er welgeteld dertien uitgekomen, dus toch heb ik het lentegevoel. De mussen beginnen weer door vrolijk door de dakgoot te schravelen, en tsjilpen en kwetteren  er vrolijk op los. Zelfs mijn hond heeft het voorjaar al in de neus, want ze heeft lucht gekregen van een knappe reu een aantal straten verderop. Die knappe reu heet Rex en is net zoals mijn hondje een Duitse Herder. Dus Rex heeft het adres gevonden waar mijn Tessa woont en doet verwoede pogingen om haar te versieren. Hele dagen lang stond hij dus met zijn voorpoten tegen de gevel, kwijlend naar binnen te loeren naar mijn Tessa, en dat met zijn "geweer " in de aanslag, en hij was geladen met scherp.
Dan heb ik het niet eens over de serenades die hij hield. Nachten lang klonk zijn gejodel onder mijn slaapkamerraam, slapeloze nachten waren het gevolg. Tot overmaat van ramp werd zijn gezang vreugdevol beantwoord door mijn Tessa, ze gaf gewillig gehoor en jankte verleidelijk terug. Nou is mijn Tessa eigenlijk best wel een bloedmooie meid, ( als er een Playboy zou bestaan voor honden,.. dan stond ze er zeker in ). Stapelgek werd ik ervan.
Maar zelfs mijn vrouw had het voorjaar geroken en zien aankomen. Die had ook gezien dat ik lentekriebels gekregen had. En ik heb niet eens kwijlend met mijn voorpoten tegen de gevel naar binnen staan loeren, en serenades heb ik al helemaal niet gebracht. Toen ik eens bezig was met het wat oppoetsen van mijn brommertje, kwam ze stilletje's aangeslopen.„"hee,... Toontje,... vuul es effekes wa ik hier heb ". Voorzichtig stak ik mijn hand naar achteren, ik voelde iets kortharigs, iets borsteligs. Oejoei, dacht ik,.. het zal toch niet waar zijn, het voorjaar zeker weer. Toen ik me omdraaide, zag ik dat ze in haar linkerhand een enorme emmer tex had en in haar rechter een grote kwast.”"asteblief, d,n overloop moet gedaan worre, aant werruk ", en als je klaar bent daarmee,.. heb ik een hele mooie verassing voor je. Een dikke kus achter mijn oren versterkte nog veel meer mijn lentekriebels.
Toen ik dat karwei klaar had, ging ik dus zwaar beladen met lentekriebels de trap af naar beneden. Ik sprong de woonkamer in en rukte mijn overall uit. Slechts gekleed in een oversized witte onderbroek van de Hema en mijn werkschoenen stond ik dus daar en deed een paar heel gewaagde sexy bewegingen. "Da, hadde beter nie kunne doen ", was haar commentaar, terwijl ze wees in de richting van de bank. Ik draaide me om en zag iemand zitten, en verschoot me een ongeluk. "Dag, mijnheer Smulders, ik kwam eigenlijk voor een bijdrage voor het klooster van de zusters van liefde, maar ik denk dat ik er maar vanaf zie, uw bijdrage lijkt mij niet erg geschikt, een fijne avond verder en ajuus, sprak de pastoor.
De lente komt steeds dichterbij, de witkwast lag alweer klaar, de mussen in de dakgoot maakten nog steeds spektakel, Rex, stond weer met het geweer in de aanslag tegen de gevel te kwijlen terwijl hij naar binnen loert. Ik ben mijn lentekriebels kwijt, tijdens de brommerzegening ga ik wel op veilige afstand staan kijken, de pastoor zou me kunnen herkennen.

Tommy Supertherm

T 'is wa (Tommy Supertherm)

T 'is wa.
Dat mompelde mijn buurman die zijn hoofd over de schutting stak. Maar laat ik beginnen bij het begin. Ik ben zo iemand die eigenlijk alles wel weer aan de praat wil krijgen. Dat "heeft "zo soms zijn gevolgen. Ik kreeg een tijdje geleden een oude grasmaaier, een walsmaaier om precies te zijn. Het was een oud verroest kreng en eigenlijk rijp voor de schroothoop. Maar wat ik ermee zou moeten ???,.. geen idee, ik heb niet eens een grasveldje. Mijn vrouw zag de bui al hangen. "Toon", wa hedde nou wir ?. Ik vertelde haar dat ik alleen maar wou proberen of ik het ding aan de praat kon krijgen en dan een nieuw verfje wou geven en verkopen. Gelukkig trapte ze daar in, en ik kon dus lekker sleutelen. Het was een 80 CC viertakt en had al een tiental jaren buiten gestaan. Nadat ik de zuiger los gekregen had met kruipolie en voorzichtig alles gedemonteerd had en opgeschuurd, werd alles weer in elkaar gezet. Omdat het ding lang stil had gestaan, besloot ik maar mengsmering in de tank te gooien. Na een paar keer aan het startkoord getrokken te hebben, begon het ding te pruttelen, om vervolgens over te gaan in een oorverdovend geraas. Die mengsmering  ( 1 op 25 ) zorgde wel voor een hoop rook, en de doorgeroeste uitlaat produceerde een herrie die niet normaal was. Uiteindelijk durfde ik het aan om de aandrijving in werking te stellen. Dat had ik dus beter niet kunnen doen,....... Door de jaren heen waren alle bedieningskabels erg droog geworden en enkelen ook aardig rot en roestig. Ik gaf vol gas en schakelde in. De grasmaaier trok een roestig spoor over mijn plaats en ging er in volle vaart vandoor. Tot mijn grote schrik werkte het gas niet meer, dat bleef vol open hangen, en de koppelingskabel sprong met een droog geluid kapot. Het ding sloeg op hol. Op zijn pad richting de vijver stuitte het gevaarte op een scheef liggende stoeptegel en veranderde daardoor van koers richting de drinkbak van onze hond. We hebben maar een nieuwe waterbak voor de hond gekocht, van de oude was niet echt veel meer over. Daarna denderde het ding dwars door een bloemenperk en veranderde een tuinhekje in splinters, om vervolgens met een daverende klap tegen de poort tot stilstand te komen en de motor afsloeg. Stilte,..... Mijn buurman kwam met zijn hoofd boven de schutting uit,... bekeek de ravage en zei,...T 'is wa.
 
Tommy Supertherm

Merrege.....(door Tommy Supertherm)

Merrege,.....

"Tommy" klonk het lieflijk, maar ik had geen oren, ik was te druk bezig om iets aan mijn brommertje te verbeteren.
"TOON "werd er geroepen, "wanneer ruimde gij uwwe rotzooi nou es op ?".
Ik beken eerlijk,.. ik zeg iedere keer weer merrege.
Maar mijn werderhelft was het echt beu.
Ik moest en zou alles opruimen, er was geen enkele uitweg om te ontsnappen.
Dus de twee uitlaten die met hun bocht aan de kapstok hingen ( daar hing toch nooit een jas ) moesten verdwijnen.
Ook een aantal steek en ringsleutels die in de keukenla lagen kregen opdracht om te verhuizen naar de schuur.
Een grote tube kettingvet mocht ook niet blijven staan in de badkamer en ook de kan met vijf liter mengsmering werd verbannen uit de kelder.
Ik dacht daarmee klaar te zijn, maar ze bleef me opjagen.
"Toon", die bouten en moeren,... wa doen die in mijn toilettas ?,...opruimen en rap.
Terwijl ik daarmee bezig was, vondt ze weer een carburateur in haar nachtkastje.
Opruimen was haar devies, ge hoeft ut nie gerre te doen mer wel rap.
Zuchtend beklom ik maar weer de treden naar de slaapkamer.
Terwijl ik in haar nachtkastje ook nog een ketting vond en een setje tandwielen werd er beneden alweer geroepen,... TOOOOON,....
Ochgottegot, ze had een buddyseat achter de bank gevonden.
Ik moest nog veel meer dingen en onderdelen opruimen,.. sturen, een roestige kettingkast, oude gas en remkabels, zelfs een kale achterband had ze gevonden achter de diepvries.
Laat op de avond was ik eindelijk klaar met alles weg te stouwen op plaatsen waar nog wat ruimte was.
Ik viel vermoeid neer op de bank en trok een flesje bier open.
Terwijl ik daar zo zat ging zachtje's de deur open van de woonkamer.
Ze kwam binnen in een weinig verhullend niemandalletje, en zei "hee ouwe nozem, wa denkte ervan, zouwe we nie es effekes op ons gemekske een toertochtje maken ?,."
Maar ik was kapot van het vele werk wat ik had gedaan, en zei,...
Jaja,.... merrege.

Tommy Supertherm

Ap van Zundert (deel 2)

Appie van Zundert again

Deel 2

Jaja mei al. En wat er zoal gebeurd is voor zo’n kleine vereniging.
Zo hadden we een jaarvergadering en eenmaal weer geknipperd met de ogen stonden we al op een slaagde beurs. Iedereen in het nette outfit om de sponsors te verwennen en wie weet te verleiden tot diepte investeringen. Daarna weerom even achter de haard gezeten en was het alweer de zegening.
Heb je het al gehoord van die zalige dag? Een wonder is geschied. In colonne naar de kerk hadden allerlei klassiekers ook allerlei kwalen en gebreken. Een maal gezegend echter liepen ze allemaal als een treintje. Onze lieve heer moet ook een brommerfanaat geweest zijn. Kan niet anders als dat zo’n drukke man even de tijd nam voor deze pubers van 50 – 60 jaar . Kan echter natuurlijk ook zijn dat hij dacht van: Vlug laten lopen dat zooitje, wie weet wat ze me anders nog gaan vragen.
Tenslotte dachten vroeger onze ouders dat ook over ons . , Weet je nog de provotijd? Make peace man no war. Ja zei mijn vader, als je toch iets wil maken doe het dan met je huiswerk en dat bammie de bom teken om mijn nek deed hem denken aan zijn Mercedes ster voor op zijn auto. Het misverstand was dus dat hij dacht dat ik toch wel carrière wilde maken terwijl ik dacht de wereld te kunnen verbeteren. We waren allebei wel even naïef.
Dan hadden we de tour van begin april uitgesteld. Dat was wellicht een 1 april mop want die dag was een schitterende tourdag. Ik stel het bestuur aansprakelijk. Zou ik die dag hebben mogen rijden zou ik me niet met mijn vrouw en gezin bemoeit hebben en was alles nu nog koek en ei geweest. Helemaal nutteloos was die ruzie niet want nu heeft ze op de kalender geschreven wanneer ik wel moet rijden. Raad de achterliggende gedachte.

Mei was een heerlijke rit. Korter, langer tis toch niet gauw goed maar het was weerom reuze gezelling. We zijn de lijst kwijt van de volgauto maar er gaat toch niks meer kapot, wat kan het schelen. Ik begreep dat er een thuisbezorgdienst was ingesteld en dat verder alles naar behoren war geregeld. Lekker biertje achteraf en op naar de volgende meeting.
Beste medeleden. Het is me weer gelukt een hele hoop zinnen on papier te zetten. Lees het door en haal je voordeel eruit maar neem het vooral niet al te serieus.
Ik zie je weer binnenkort? juni nadert met rassé schreden.
Appie van Zundert reports.

Ap van Zundert (deel 1)


Geachte leden van de brommerclub “op ons gemekske”

Ik stel even voor:
Ap. Van Appie Happie, de voetballer in het Eindhovens en Helmonds dagblad. De bananen boy. Ik vernoem mezelf naar hem vanwege zijn prominente aanwezigheid in onze jeugd.
Van Zundert omdat ik daar niet getogen en verscholen ben In Zundert kent niemand me. Van Mierlo klinkt te dicht bij en is daarom minder overtuigend.
Of mijn familie werkelijk iets met Zundert te maken heeft weet ik niet. Is nog niet uitgezocht maar ik denk van niet.

Ik zal proberen om motiverende stukjes te schrijven maar verwacht van jullie dat je ze leest. De webpagina van deze club moet meer gebruikt worden
voor onderlinge communicatie. En mijn column kan de rede zijn om te kijken of jij vernoemt wordt en misschien was je het niet met me eens……..of juist wel. Suggesties voor een onderwerp zijn welkom.

Inderdaad “brommerclub”

Er is aardig wat gebromd op de jaarvergadering.
De voorzitter had zijn werk goed voorbereid. Ik geloof niet dat de club de voorzitter bedankt werd maar ik weet dat de aanwezige wel zo denken.
Rene, goed gedaan dank je wel. Ik hoorde dat Henri teleurgesteld was over de beurs en dat snap ik. Natuurlijk moet de kost verdiend worden
maar een dubbelfunctie van bestuurder en leverancier is gevaarlijk . Henri heeft wijs besloten en gelukkig was hij wel op de vergadering aanwezig.
Hulde aan Henri. Als we wat ruimer bestellen na de rit en bij de vergaderingen komt het allemaal misschien nog wel goed.

Ik laat het hier even bij voor deze keer.

Ik verzoek jullie ook mij op de hoogte te houden van wel en wees van leden
en gebeurtenissen die in de club voorvallen.
Dat kan via de mail op deze pagina.
Onze Robin weet mijn illegaal emailadres en hij zorgt dat ik ingelicht wordt.
Voor de goede orde. Hij kent mij ook niet echt.

Groeten en tot tours
Ap van Zundert